Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Ge(s)laagde kasteelvilla in Wetteren
Fraam

Stalen deuren
De rechte belijning van de gevel krijgt een verlengde binnen, waar zowat alles op maat is uitgewerkt. De inkom is ruim. Rechts kan je ofwel via de lift of via de trap naar de eerste verdieping. Rechts loopt de inkomhal uit in een soort sas met vestiaire richting het kantoor. Via een stalen deur betreed je de kantoorruimte. Het kantoor is verder verbonden met de leefruimte, maar kan ook afgescheiden worden via een dubbele schuifdeur: een stalen deur laat contact toe met het woongedeelte, terwijl een tweede deur mee geverfd is in de kleur van de muren voor totale privacy. “Stalen deuren zijn tegenwoordig een echte hype, mede omdat ze in verschillende bouwstijlen tot hun recht komen”, benadrukt Katrien Balcaen van FRAAM, dat alle stalen maatwerk in dit project in eigen atelier vervaardigde en plaatste. “Het esthetisch aspect van zo’n deur is enorm: de eenvoud en puurheid van het materiaal maakt het tijdloos en veelzijdig. Onze stalen deuren hebben bovendien een erg fijne profilering, waardoor je meer glas ziet en daglicht maximaal binnengebracht wordt. In een moderne designwoning als deze vormen ze absolute eyecatcher. Bovendien is alles maatwerk: we werken alles tot in de puntjes uit in samenspraak met de architect en bouwheer. In dit project zijn we bijvoorbeeld vertrokken van een erg gedetailleerd ontwerp, waar we zelf nog weinig sleutelwerk aan gehad hebben. In de kantoorruimte is gekozen voor twee horizontale verdelingen die voor een rustig en sereen beeld zorgen. Om de eenheid te bewaren is die vormgeving overal in huis doorgetrokken. Op het gelijkvloers is er bijvoorbeeld tussen de inkom en leefruimte ook een stalen deur voorzien met een L-greep, zodat alles mooi aansluit bij elkaar.” FRAAM is een jong familiebedrijf gespecialiseerd in stalen ramen en deuren, voor zowel binnen- als buitentoepassingen die aan de hoogste kwaliteitsnormen moeten voldoen. Niet alleen particulieren, maar ook totaalinrichters, bouwbedrijven, ontwerp- en architectenbureaus zijn er kind aan huis. “Het gaat om meer dan enkel een degelijke uitvoering, we geven ook advies en technische ondersteuning en denken actief mee over concepten en ontwerpen”, vertelt Katrien Balcaen. “We zijn een creatief bedrijf dat werkt met gepassioneerde vakmensen. Wat wij doen is nog echt ambacht, waardoor elk detail op maat uitgewerkt kan worden. Dat gegeven maakt ook dat professionele partners steeds vroeger in het bouwtraject tot bij ons komen. Architectuur en interieur zijn communicerende vaten: het ene versterkt het andere, en we merken dat aannemers en architecten zich daar almaar vaker van bewust zijn. Als je tijdens de ontwerpfase al nadenkt over het interieur behaal je de mooiste resultaten.”


Open leefruimte
De leefruimte zelf is een groot open canvas, waar rijkelijk licht naar binnen stroomt via kamerhoge ramen. Die beslaan de hele achtergevel en zorgen voor een prachtig zicht op de omgeving. “De link met de tuin vonden we erg belangrijk”, vertelt de eigenaar. “Zelfs binnen krijg je het gevoel buiten te zitten.” Behalve een met licht overgoten zone, is de leefruimte vooral een baken van gezelligheid. Donker hout, marmer en accenten van koper gaan in dialoog met zorgvuldig uitgekozen meubilair met een exclusieve look-and-feel. De zithoek wordt aan de kant van de gevel begrensd door een grote maatkast met geïntegreerde haard en een ritmiek van open schabben. Achter inschuifdeuren zit de televisie weg.

Het opvallende hier: een koperen lijnenspel geeft extra cachet aan het meubel. “Het donkere hout van de kastenwand is overal doorgetrokken in huis”, legt de eigenaar uit. “Daarnaast zijn er een aantal accentkleuren en materialen die wat meer leven in de brouwerij brengen zoals koper en marmer. Enkele kasten zijn ook grijs geverfd, als subtiele verwijzing naar de tekening van het marmer. Op die manier ontstaat er eenheid in het hele huis.” “Al onze klanten krijgen een persoonlijke begeleiding die start vanaf de studiefase. We adviseren bij de keuze van het materiaal en stemmen de technische mogelijkheden af op de architecturale vraag.” vertelt Wim Nelis van Potier Stone, het bekende natuursteenbedrijf uit Maldegem dat al vier generaties lang de mooiste creaties op maat maakt. “De bouwheer is bij ons in de toonzaal langs geweest en is meteen gevallen voor de warme uitstraling van deze Mogano Oyster. Een unieke steen met grijze, parelmoerachtige vlakken.”

Bron: Home Sweet Home - Nick Cannaerts 
In samenwerking met DIVAA Architecten | Design, Interieur & Architectuur
en Ontwerp Atelier Lievois